Zoeken in deze blog

vrijdag 29 januari 2016

2 x groene pesto

Pesto is echt een alltimefavourite hier in huis. Het komt niet vaak voor dat wij géén pesto in de koelkast hebben staan. We eten het voornamelijk in het weekend, als we gezellig met het hele gezin lunchen, op een broodje bij een lekkere kom soep. En je kunt er nog veel meer kanten mee op.
Een tijd geleden maakte ik bijvoorbeeld deze verrukkelijke spaghetti met pesto, die ik echt iedereen kan aanraden.

Pesto is zo ontzettend makkelijk om te maken, en het is daarom eigenlijk zonde dat ik dit niet veel vaker doe. Want zo'n potje E-nummers uit de supermarkt kan toch echt niet tippen aan deze huisgemaakte pesto.

Ik besloot 2 pesto's te maken. De groene klassieke pesto die iedereen kent, met basilicum en pijnboompitten, maar toch met mijn eigen draai, door de basilicum met peterselie te combineren en de pijnboompitten met hazelnoten.
Daarnaast inspireerde mijn vader me om aan de slag te gaan met spinazie, en zo ontsprong het idee voor een spinaziepesto. En deze overtreft alle pesto's die ik in mijn korte leventje geproefd heb.
Mijn favoriet is dus absoluut die met spinazie, maar daarvoor moet je ze zelf maar proeven! Hieronder beide recepten voor jullie! Bon apétit!


2 x groene pesto

Ingrediënten

Klassieke pesto
  • 30 gram basilicum
  • 10 gram peterselie
  • 20 gram pijnboompitten
  • 10 gram hazelnoten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 15 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
Spinaziepesto

  • 35 gram babyspinazie
  • 25 gram pijnboompitten
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper
Bereidingswijze
Klassieke pesto
Verwarm een koekenpannetje op het vuur en rooster hier de pijnboompitten en hazelnoten kort totdat ze licht bruin zijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Pel de knoflook en snijd deze klein. Doe dan de basilicum, peterselie, geroosterde pijnboompitten en hazelnoten, olijfolie, geraspte Parmezaanse kaas, de fijngesneden knoflook en een flinke snuf peper en een snufje zout in een kom en vermaal deze met een staafmixer. Dit kan ook in een keukenmachine of blender. Maal dit goed fijn. Dan is je klassieke pesto helemaal klaar! 
Bon apétit! 

Spinaziepesto
Verwarm een koekenpannetje op het vuur en rooster hier de pijnboompitten kort totdat ze licht bruin zijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Pel de knoflook en snijd deze klein. Doe dan de spinazie, geroosterde pijnboompitten, olijfolie, geraspte Parmezaanse kaas, de fijngesneden knoflook en een flinke snuf peper en een snufje zout in een kom en vermaal deze met een staafmixer. Dit kan ook in een keukenmachine of blender. Maal dit goed fijn. Dan is je spinaziepesto helemaal klaar! 

Bon apétit! 

Klassieke pesto
Spinaziepesto

maandag 25 januari 2016

Mijn eigen chocolade met pecan en cranberry

Ik ben net zoals, hoop ik en denk ik, de meeste van jullie, helemaal verzot op chocolade. Wit, melk, puur, je mag mij voor alles wakker maken.
Ooit gehoord van Tony's Chocolonely? Die luxe chocolade repen met allemaal verschillende varianten? Daar droom ik al helemaal bij weg. En het liefst, stiekem, eet ik die grote reep dan he le maal in mijn eentje op. Het heet niet voor niets Tony's ChocoLONELY, geef ik mezelf als excuses.

Het werd hoog tijd om eens zelf zo'n decadente chocolade reep te maken. Ik ben dol op de combinatie zeezout en chocolade, dus dat ging er sowieso op. En toen struinde ik even onze voorraadkastjes door en vond ik twee hele dikke maatjes van mij. Pecannoten en cranberry's. Ik wist zeker dat deze schatte-petatten het samen ook goed gingen doen in mijn chocolade reep.

Eigenlijk kwam het idee om  mijn eigen chocoladereep te fabriceren heel spontaan. Ik bakte namelijk moorkoppen voor mijn vaders verjaardag, en ik had veel en veel te veel chocolade gesmolten. Toen moest ik natuurlijk snel handelen. Ik stortte de hele mikmak op een met bakpapier beklede bakplaat en strooide daar m'n ingrediënten over heen. En wat pakte dit cadeautje lekker uit.
Benieuwd naar het recept? Hieronder heb ik 'm voor jullie neergeschreven! Bon apétit!

Mijn eigen chocolade met pecan en cranberry

Ingrediënten voor 1 reep
  • 200 gram melkchocolade
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram cranberry's
  • 3 theelepels grof (zee)zout
Bereidingswijze
Bak de pecannoten op een met bakpapier beklede bakplaat voor maximaal 5 minuten op 200 graden. Roer af en toe even door.
Smelt dan de chocolade in de magnetron. Doe dit op zo'n 600 graden, en zet 'm telkens op 1 minuut. Roer tussen de minuten door goed door. Verdeel de gesmolten chocolade over een met bakpapier beklede bakplaat. Als je een echte strakke reep wilt kun je de chocolade het best in een vorm gieten, ook bekleed met bakpapier. Hak de geroosterde pecannoten, niet te fijn. Strooi de pecannoten, cranberry's en zout over de nog vloeibare chocolade. 
Laat de chocolade voor zo'n 2 uur helemaal afkoelen en hard worden op een koude plek. Hak de chocolade daarna in brokken en dan is het helemaal af. 

Bon apétit! 

donderdag 21 januari 2016

Bananenijs

Het vriest. Flink ook. Misschien toepasselijk, vandaag maak ik namelijk ijs. Als ontbijt. Ik hoor jullie denken, Emma, ijs hoort niet bij het ontbijt, dat is ten eerste voor in de zomer, en dan eet je het al helemaal niet bij het ontbijt. Jullie hebben helemaal gelijk. Maar dat is ijs waarin suiker, veel suiker, verwerkt is. In dit ijs zit vrijwel geen suiker. Natuurlijke suiker uit de banaan ja. Maar dat zijn goede suikers.

Ik maakte dus bananenijs. Simpelweg door twee bananen in stukken te snijden, in een boterhamzakje te deponeren en in de vriezer te droppen. Slaap een nachtje, doe je bevroren stukjes vervolgens samen met een scheutje melk, amandelmelk, in je blender, shaken maar, en misschien even geduld hebben, ik wel, want mijn blender is al op leeftijd. Maar het resultaat is de moeite waard.
Een prachtige, ijskoude, romige, bananen/swirl.

Een heerlijk, koud ja dat wel, ontbijtje. Maar winter of niet, ik eet, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, gewoon ijs bij het ontbijt. Doen jullie met me mee? Bananenijs is alleen al lekker en natuurlijk ontzettend gezond, dat moet ook even gezegd worden, maar het wordt nóg lekkerder wanneer je je bakje ijs opfleurt met fruit, vers of uit de diepvries en andere lekkere toevoegingen. Zo voegde ik ook nog kokosvlokken toe. Wat een vrolijk begin van de ochtend wordt het dan. Benieuwd naar het recept? Hieronder heb ik 'm voor jullie! Bon apétit !


Bananenijs

Voor twee porties
  • twee bevroren in stukjes gesneden bananen
  • 100 milliliter amandelmelk
  • kokosvlokken
  • fruit naar eigen voorkeur
Bereidingswijze
Snijd de bananen in stukjes en doe deze in een boterhamzakje in de vriezer. Doe deze de volgende ochtend samen met de amandelmelk in de blender en blend dit tot een mooie bananenswirl. Dien dit op in een bakje en strooi hier kokosvlokken over en je favoriete fruit. Ik gebruikte diepvriesvruchten.

Bon apétit!

zondag 17 januari 2016

Limoencake

De geur van versgebakken cake nestelt zich langzaam in alle hoekjes van het huis. Gezinsleden lopen met hun neuzen hoog in de lucht gestoken op deze geur af. Als ie dan ein-de-lijk uit de oven komt, kan er bijna niet vanaf gebleven worden. Hoe leuk is het dan ook om dit je liefste vrienden en/of familie die op bezoek komen dan zo'n heerlijke homemade cake voor te schotelen. Vind ik altijd zo'n warm huiselijk gevoel geven. Een heel fijn warm welkom.

Deze limoencake stond al een heule tijd op mijn to bake list. Té lang, maar gelukkig werd het nu eindelijk tijd om de mouwen op te stropen, de ingrediënten in een kom te mikken, dit door elkaar te mixen, en af te bakken. Dan het lange wachten, tot je dat lekkere ding eindelijk in je armen kan sluiten en het liefst met hem zou willen trouwen, en dan verslinden, goede combi.
Af laten koelen lukt daarom ook eigenlijk niet, maar anders valt hij uit elkaar en dat wil ik niet nog een keer laten gebeuren. Ja, lieve mensen, geduld is een schone zaak. Zegt de enige echte Emma Timmerman, die sneller is dan het geluid. Maar ook die eigenschap moet ik soms om de hoek parkeren.

Ik waardeer limoen boven citroen. Misschien omdat hij wat kleiner is, en groen, maar zijn smaak vind ik op de een of andere manier boven zijn gele zure vriend uitspringen. En het frisse van de limoen past perfect in de cake met een klodder crème fraîche. En wat kurkuma om het geheel wat naar een hoger lever te brengen. En dan zo snel mogelijk die oven in, want je kunt niet wachten! Hieronder het recept voor jullie! Bon apétit!

Limoencake

Ingrediënten
  • 150 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 100 milliliter créme fraîche
  • 150 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 limoen
  • snufje zout
  • 2 theelepels kurkuma
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop de boter en suiker in een kom luchtig. Voeg hier een voor een de eieren aan toe. Voeg hier de crème fraîche aan toe. Voeg als dit is opgenomen, de bloem toe, zeef dit eventueel. Zeef de bakpoeder, anders krijg je die klontjes, en voeg dit ook toe. Rasp de schil van de limoen en voeg de rasp toe aan het beslag, samen met een snuf zout en de kurkuma. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet 'm in met boter en verdeel hier het beslag in. Bak de cake in het midden van de oven in 45 minuten gaar. Wanneer je er met een satéprikker insteekt, moet hij er schoon uitkomen, plakt er nog wat deeg aan, dan moet ie nog wat langer.
Wat heel lekker is, is als de cake uit de oven komt, het sap van de limoen over de cake heen te schenken, dit kun je ook met een kwastje doen. Zo wordt de cake nóg frisser!

Bon apétit!

dinsdag 12 januari 2016

Bruschetta met paprika en courgette

Tipicamente Italiono. Bruschetta. Voor zo ver mijn Italiaanse les. Als je mij laat denken  aan Italië en langzaam laat wegdromen, droom ik over pizza's, pasta's, ijsjes, risotto, lasagne, melanzane, nog meer ijsjes, maar ook aan bruschetta. Een heerlijk voorgerechtje dat wij ook graag thuis maken. Bestaande uit toast en gegrilde groentes.

Deze toast maakt je van stokbrood. Vaak wordt hierbij wit stokbrood gebruikt. Maar laat ik nou veel liever donkerbruin brood eten. Naast dat ik het lekkerder vind is het meestal, ook nog eens veel gezonder dan wit brood, dat zijn twee vliegen in een klap. Wat wil een mens nog meer.
Dit stokbroodje snijd je in mooie plakjes en gril je vervolgens in een grillpan. Deze knapperige toast wrijf je vervolgens in met rauwe knoflook, om zo een sterke, maar verrukkelijke smaak af te geven aan het brood die in het eindproduct ook nog een met je gegrilde groentes wordt gecombineerd. Té lekker.

Dit leuke broodplankje op onderstaande foto's hebben jullie ook al in mijn vorige blog kunnen zien. Deze geweldige nieuwe aanwinst kreeg ik van mijn allerliefste mama tijdens de feestdagen. (Ik weet dat je dit leest mam, je bent de beste). Sindsdien heeft hij wat zielig in een hoekje gestaan, maar de afgelopen weken heb ik hem gevonden en heb ik hem verscheidende malen gebruikt. Ik vind het zo nóg leuker om mijn gerechtjes te presenteren, het staat zo ongelofelijk leuk! Wat vinden jullie van mijn nieuwe broodplankje? Genoeg gekletst weer, hieronder staat het recept! Bon apétit!

Bruschetta met paprika en courgette

Ingrediënten voor 2 personen
  • 1 half bruin stokbrood, of 1 bruin afbakbroodje
  • 1/2 paprika
  • 1/4 courgette
  • 4 snoeptomaatjes
  • scheutje olijfolie
  • 20 milliliter tomatenpuree, 1 blikje
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel rozemarijn
  • zout en peper
  • 1 teentje knoflook
  • pakweg 5 pecannoten
Bereidingswijze
Verwarm een grillpan en een koekenpan op een laag vuurtje.
Snijd het brood in plakjes en bak deze zonder olie in de grillpan totdat ze aan beide kanten knapperig zijn.
Snijd de paprika, tomaten en courgette in blokjes. Verwarm olijfolie in de koekenpan en doe hier de paprika, tomaten en courgette in. Voeg de tomatenpuree, oregano, rozemarijn, knoflookpoeder, zout, peper aan toe. Roer dit goed door en bak dit lekker aan. Zet het vuur tot middelhoog en bak dit voor zo'n 15 minuutjes terwijl je het blijft doorroeren.
Snijd de knoflook doormidden en wrijf hiermee de gegrilde broodjes aan beide kanten in. Leg de plakjes brood op een mooi presenteerblaadje en verdeel hier de groentes over.
Hak de pecannoten grof. Verdeel de noten over de groentes. Garneer eventueel als finicing touch met een blaadje munt, om het geheel op te fleuren.

Bon apétit!




vrijdag 8 januari 2016

'Smashed' avocado

Wat een ontzettend petweer. Geen ijsvrij als in het koude noorden, maar tussen de buien door in een noodvaart naar huis fietsen. Het is potverdorie geen herfst. Het is al januari, desondanks gedraagt het weer zich, in mijn provincie, zich daar niet naar.
Ik kwam gisteren dan ook als een verzopen katje thuis met een ontzettende knorrende maag. Ergens rond lunchtijd. Waar heb je dan meer zin in dan een broodje 'smashed' avocado? Een broodje rijk belegd met wel hele lekkere en bovendien gezonde ingrediënten. Avocado, een lekker roereitje en tomaatjes. Om in het nieuwe jaar wel even fris en fruitig, en zo dus gezond te beginnen. Na al die oliebollen, poehpoeh.
Vergt deze lunch veel tijd? Nee dit heb je in een handomdraai af. En het is zo ongelofelijk lekker. Vandaag wordt de avocado even op een voetstuk gezet. Want mijn groene vriend zit boordevol verschillende voedingsstoffen. Héél veel vitamientjes en mineralen. De avocado is goed voor je huidje en het kan ook de gezondheid van je ogen bevorderen. Maar de belangrijkste reden is toch wel dat dit lekkere ding gewoonweg verrukkelijk is. Ik lepel 'm soms gewoon zo uit, enkel een beetje peper en zout erover. Een heerlijk gezond tussendoortje en echt, er piest gewoon even een engeltje over tong. Ogen dicht en genieten. Genoeg geteutel, hieronder staat voor jullie het recept! Bon apétit!


'Smashed' avocado

Voor 1 portie
  • 2 boterhammen
  • 1 avocado
  • 2 eieren
  • 3 cherrytomaatjes
  • zout en peper
  • oregano
  • tijm
  • olijfolie
Bereidingswijze
Verwarm een kleine koekenpan op laag vuur. Klop de eieren in een kommetje los en voeg hier wat zout, peper, oregano en tijm aan toe. Doe een scheut olijfolie in de koekenpan en bak hier de eitjes in. Maak een roereitje door het voortdurend los te kloppen.
Was de tomaten en snijd deze in plakjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en prak het vruchtvlees. Leg twee broodjes klaar. Verdeel hier het roerei over, dan de avocado en de tomaten. Strooi hier nog een beetje peper en zout over en that's it!

Bon apétit! 


maandag 4 januari 2016

Hotspot: La Festa

Gelukkig nieuwjaar lieve trouwe lezers van mij! Wat heeft 2015 mij veel moois gebracht, en ik hoop dat 2016 mij nog veel meer moois gaat brengen! En dat wens ik jullie ook zeker toe!

Oeii, wat is deze vakantie snel gegaan. Maar wat heb ik een leuke dingen gedaan zeg! Ik ben weer helemaal opgeladen om fris en fruitig aan de slag te gaan!
In de vakantie ben ik met mijn familie een paar daagjes naar Amsterdam gegaan. Daar at ik verrukkelijke appeltaart op de Noordermarkt en die avond besloten we uit eten te gaan in de Jordaan. Nietsvermoedend waar we naartoe gingen liep ik met mijn ouders achter mijn zussen aan. Die hadden wél een idee waar we naartoe gingen. De Italiaan waar we 3 jaar geleden ook geweest waren. Op goed gevoel liepen ze daar naartoe. Met de route in hun hoofd van drie jaar geleden.
En ja hoor, het was even zoeken voor ze, maar we vonden 'm terug! In geheel oude staat verkerend.


We gingen aan precies hetzelfde tafeltje zitten, met éxact dezelfde tafelschikking van drie jaar geleden. Mama had namelijk weer ruzie met dezelfde kriebelende plant in haar nek.
We hadden net onze jassen uitgetrokken en over onze stoelen gedrapeerd, toen de eigenaresse op ons af kwam. 'Zijn jullie hier al eens eerder geweest?' 'Ja dat klopt,' Dat dacht ik al! Ik herkende jullie nog!' Wat een schat van een vrouw. Ze herkende ons van drie jaar geleden, geweldig. Vervolgens een gesprekje wat we dan deden voor opleiding en waar we ook al weer woonden. Heel erg fijn om zo met open armen ontvangen te worden.


Wij zaten dicht bij de deur en zagen zo alle gasten binnenkomen. De lieve eigenaresse kende ie-der-een. Vele handen werden geschud, drie kussen werden gegeven, 'en hoe gaat het dan met jullie', 'is pietje er niet bij vandaag?', dat is toch geweldig. Deze eigenaars kenden gewoon iedereen!


Om over het eten nog maar te zwijgen. Het is een Italiaans restaurant en tot mijn grote verbazing ook een bed and breakfast. Wij hebben hier geen gebruik van gemaakt dus ik kan hier ook niet over oordelen.
Maar het eten is zo on ge lo fe lijk lekker. Pizza's die me laten dagdromen over Italië, lasagne die me weer aan de rand Gardameer laat zitten en zo kan ik nog wel even blijven opsommen.
Ik had een pizza met pesto, mozzarella en courgette. Hij was echt heerlijk. Mijn zusje had een pizza met ansjovis en olijven, mijn moeder een melanzana, en mijn vader en zus allebei lasagne. Dat was zo verrukkelijk, ik denk dat we weer naar Italië op vakantie gaan dit jaar. We zijn weer terug bij af..;)


We kregen het bij lange na niet op. Toen de eigenaresse dit doorkreeg ging ze het gelijk voor ons inpakken zodat we het mee konden nemen en er nog een andere keer van konden genieten. Zo'n sympathieke vrouw. Je wordt er zelf dan ook ontzettend vrolijk van. 



De sfeer in het restaurant is dan ook heel erg goed. Daar zorgt het personeel wel voor. En het is voor iedereen geschikt. Er zitten gezinnen met jonge en oudere kinderen, echtparen op leeftijd, jonge tortelduifjes en goede vrienden. 
De eigenaar zelf zat met wat vrienden gezellig achterin een drankje te doen. Geweldig toch. 
Ik raad je dan ook zeker aan om te serveren, wij hadden toevallig geluk, maar het was wel een maandagavond voor ons. 



Ben je in Amsterdam? Ga hier dan alsjeblieft heen. Je wordt zo leuk ontvangen, je komt er daarna vast eens terug. Zo ontzettend fijn! Zeg tegen de mevrouw maar dat je het via mijn blog hebt, dat verhaal zal ze vast herkennen. Dat weet ik zeker.Ik heb er namelijk uitgebreid over verteld toen ik gevraagd had of ik foto's mocht maken.

La Festa
Hazenstraat 64
1016 SR
Amsterdam

Kenden jullie La Festa al en zouden jullie graag naar toe gaan?